Kihívás 3D-ben

Fütyülős sisak a Zwack Unicum részére, melyet a Dachsteinben megrendezésre kerülő snowboard verseny győztese fog megkapni.

Immáron második éve kaptuk a megtisztelő felkérést, hogy készítsük el az éppen aktuális grafikai terv alapján a kézzel fogható és a képen látható sisakot. Remek kihívást jelent egy sík felületen megkomponált grafika alapján egy ízig-vérig 3 dimenziós (gömb alakú) tárgy bevonása. Ilyen esetben természetesen speciális tervezésre, és speciális anyaghasználatra van szükség. A speciális tervezés alatt azt értem, hogy nem elég elképzelni, megtervezni, hogy hogy fog kinézni a sisak jobb, vagy bal oldala. Hiszen van teteje, hátulja, eleje és ezek nem élesen egy 90 fokos szöget zárnak be, hanem gömb alakú, tehát átmenet nélkül kapcsolódnak egymáshoz az oldalak. A megoldás egy kvázi kiterített grafika készítése.

 

Ha ez megvan, akkor ellenőrzés. Megmondjuk a gépnek, hogy ellenőrizze, amit jónak véltünk és megszerkesztettünk. Nem történik semmi…🤪 Persze, mert ez nem így megy. Az ellenőrzés egy próbanyomattal és próbaragasztással történik. Ezt aztán addig ismételjük míg jó nem lesz.

Amint elfogadtam a próbát, jöhet az éles nyomtatás, majd ragasztás. De mire nyomtatok? Bizony ám. Ezt nem arra az anyagra nyomtatom, mint a sík felületeken használt grafikákat. Speciálisan ún. 3D fóliára, amit a hozzá gyártott 3D laminálóval összedolgozok. Ennek az a tulajdonsága, hogy rendkívül jól nyújtható, képes megtartani a felvett formát és viszonylag nehezen szakad el. Persze nem utolsó sorban a nyomat is kiválóan viseli ezt a nyúlást. 

Megvagyunk, jöhet a kasírozás. Ehhez több kézre van szükség, ezért megkértem kollegáimat, hogy segítsenek. Illesztés, vakarózás, húzás, nyújtás és tádááám. Íme a mű.

Várjuk jövőre is az újabb kihívást!

Tőletek pedig szívesen fogadjuk a hozzászólásokat, megosztásokat. Ha tetszett a bejegyzés likeoljátok, nézzétek meg Youtube csatornánkon a videókat. Hamarosan újra jelentkezünk. Sziasztok 😉

Ha tetszett oszd meg másokkal is: